Stiluri Kempo

Kempo

kempo

Artele Martiale sunt un univers in sine, pasionant, pe care omul nu l-ar putea descoperii in toata complexitatea lui nici daca i-ar fi dat sa traiasca mai multe vieti in sir. Artele Martiale, oricare ar fi ele, nu sunt decat o usa spre limite ce urmeaza a fi depasite. Fie ca apartin Japoniei, Chinei, Coreei, sau chiar Romaniei, sunt fara exceptie expresia unei indelungate traditii.
Extraordinara complexitate a disciplinelor de lupta sau de razboi , reiese dintr-o ambiguitate intre o dimensiune esentialmente spirituala si o realitate evident violenta, chiar agresiva.
Vechile discipline de lupta, departe de fi numai scoli in care se invata cum sa te aperi si sa ucizi, erau adevarate centre de educatie , care includeau atat elemente si principii de conduita morala , metode de meditatie spirituala , cat si metode de imbunatatire a starii de sanatate .
Gratia si eficacitatea, spontaneitatea si rigoarea , rapiditatea si flexibilitatea , disciplina si respectul , sunt trasaturi comune ale KEMPO-ului si practicantilor acestora.
Povestea acestei arte martiale incepe in urma cu peste 2000 de ani cand un calugar budist originar din India , a fost trimis de maestrul sau in China pentru a crea o metoda de antrenament fizic si spiritual in vederea revigorarii budismului aflat in perioada de declin. Ajuns in China, Bodhiharma gaseste peste tot calugari budisti slabiti fizic si cu o stare de sanatate precara datorita sedentarismului si a posturilor de meditatie si rugaciune prelungite. Bodhiharma se stabileste in provincia Henan in Manastirea Shaolin . In apropierea manastirii el se izoleaza pentru o perioada indelungata intr-o pestera , unde creaza un set de exercitii de gimnastica numit ‘Cele 18 maini ale lui LO-HAN’, exercitii ce se bazeaza pe miscarile suple dar si puternice ale animalelor . Intors in manastire, introduce acest sistem de antrenament in pregatirea zilnica a calugarilor , care intr-o perioada scurta de timp isi imbunatatesc atat stara fizica cat si cea mentala .
La un moment dat , Manastirea Shaolin a fost atacata de bande de talhari, care ca si in alte randuri , vroiau sa jefuiasca calugarii de acolo, stiind ca acestia sunt slabiti si incapabili de a riposta . De aceasta data insa au avut parte de o surpriza , calugarii aflati intr-o forma fizica excelenta . Pregatiti de aceasta data fizic prin antrenamentele KEMPO ,ei au reusit sa respinga atacurile talharilor si sa omoare multi dintre acestia .
Urmare a acestei lupte , calugarii Shaolin au decis ca tehnicile de lupta sa poarte denumirea de CHUAN FA KEMPO sau SHAOLIN KEMPO –‘ARTA LUPTEI TOTALE din SHAOLIN’ .
De atunci si pana in prezent , KEMPO a cunoscut o dezvoltare extraordinara pe de o parte prin raspandirea acestei arte de catre calugarii maestrii care calatoreau peste tot in Asia cat si datorita multor luptatori care veneau din alte tari in China pentru a se specializa in arta luptei .
In timp , atat maestrii chinezi , cat si cei veniti din alte tari , punandu-si amprenta personala  asupra metodelor de antrenament invatate , dar si pentru a fi mai usor acceptate in tarile lor , au inceput sa-si denumeasca scolile de lupta cu propriile denumiri . Acesta este motivul pentru care intalnim in Artele Martiale mai vechi sau mai noi miscari si tehnici de lupta din KEMPO . Practic , majoritatea Artelor Martiale moderne , asa cum le stim noi ca denumiri astazi ( Karate/Kung-Fu/Ju-Jitsu/Judo/Kickboxing /Hapkido ...) impreuna cu multiplele lor limitari in plan competitional , reprezinta practic mici particele desprinse in decursul timpului din KEMPO . Spus in sensul invers al istoriei , pentru a fi mai pe intelesul tuturor , Karate/Kung-Fu/Ju-Jitsu/Judo/Kickboxing /Hapkido , luate toate la un loc , formeaza KEMPO .
KEMPO, desi este unanim recunoscut ca fiind cea mai veche Arta Martiala atestata documentar si la imbunatatirea careia au participat mii de instructori de pe toate continentele , inca nu se considera o arta martiala de lupta completa , fiind un proces intr-o continua miscare si formare.
KEMPO este doar un nume, o denumire care se refera la tot ceea ce inseamna lupta . In limba romana ne putem gandi la KEMPO ca fiind “lupta” insasi , in limba engleza termenul de KOMBAT sau MIXED MARTIAL ARTS fiind cel mai potrivit pentru a defini aceasta arta . Deasemenea “Art of Fight”, “Arta Luptei Totale”, Real Kombat” , sunt traduceri frecvente in romana sau engleza, ale denumirii KEMPO .
KEMPO are o viziune a luptei “open mind”. Punand anumite limite unei lupte in sine sau unui stil de lupta si incercand sa arati ca nimic in afara acelor limite sau acelui stil nu este bun sau nu exista , inseamna a pune limita tocmai libertatii si a spiritului creativ care caracterizeaza fiinta umana .
Frumusetea KEMPO-ului consta tocmai in multitudinea de tehnici si tactici de lupta existente, precum si a gasirii altora noi . Pentru ca lupta evolueaza odata cu evolutia fiintei umane iar a ramane inchistat in dogme invechite in numele “traditionalismului” nu inseamna altceva decat a nu evolua pur si simplu .
Totul este posibil pentru o minte deschisa si o mentalitate flexibila : un maestru in KEMPO nu este neaparat acela care ii poate invinge pe altii, ci acela care incearca sa faca totul pentru propria-i perfectionare.
Datorita mentalitatii de deschidere permanenta la tot ceea ce este nou , KEMPO creaza practicantilor un spirit creativ liber si independent , care apreciaza munca in echipa si conlucreaza cu practicanti din diverse stiluri de Arte Martiale sau sporturi de lupta ,  in directia imbunatatirii si a perfectionarii continue a tehnicilor de lupta , fara orgolii meschine si marunte .
In prezent, din punct de vedere sportiv-competitional , KEMPO este cel mai complex sport de lupta provenit din Artele Martiale , in care se foloseste intreaga gama de tehnici de atac si aparare : lovituri cu pumnii si picioarele , cu coatele si genunchii , aruncari si proiectari , fixari si imobilizari , actiuni articulare , lovituri in lupta la sol cu pumnii,coatele si genunchii .
Declaratii ale unora dintre cei mai respectati maestrii din lumea Artelor Martiale la nivel mondial :
Marele Maestru Ying Kuchan ( calugar/mare maestru din Manastirea Shaolin – China )  : “In domeniul Artelor Martiale , KEMPO este cea mai inalta expresie a armoniei si a puterii de adaptabilitate ‘.
Sosai Masutatsu Oyama ( fondatorul Kyokushin Karate) : “Artele Martiale moderne au intrat intr-un impas de adaptabilitate la lupta de azi . Tocmai de aceea , Artele Martiale au nevoie la modul cel mai serios sa se intoarca la arta de origine , Kempo , pentru a se putea revigora “, spune Mas. Oyama in lucrarea sa de referinta “This is Karate” la pag. 327.
Dan Inossanto ( maestru Jeet Kune Do ) : “Jeet Kune Do este cea mai inalta expresie a Kempo-ului” .
 
Psiholog Bun